Mała kuchnia, szczególnie ulokowana na poddaszu to coraz częściej stosowane rozwiązanie, wymagające jednak od projektantów wnętrz ogromnej wiedzy i sporo umiejętności. Funkcjonalne oraz wygodne i estetyczne urządzenie tego typu pomieszczenia zależne jest od analizy trzech zasadniczych czynników – skosów, doboru oświetlenia oraz wentylacji. Dopiero po rozplanowaniu tych elementów można zająć się konkretnie gospodarowaniem przestrzeni kuchni.
Mała kuchnia – lokalizacja
Lokalizacja małej kuchni na poddaszu powinna uwzględniać przede wszystkim to, by pomieszczenie nie nagrzewało się zbytnio, szczególnie latem, ale także podczas innych pór roku, gdyż w połączeniu z gotowaniem, gorąco może być jeszcze bardziej odczuwalne. W związku z tym najlepiej umieścić ją od strony północnej lub wschodniej, dzięki czemu dach nie będzie się nagrzewał zbyt mocno.
Wentylacja małej kuchni na poddaszu
Mała kuchnia na poddaszu musi być wentylowana odpowiednio, a to na skutek tego, że bardzo szybko się nagrzewa. Wentylacja grawitacyjna może tu być znacznie utrudniona, gdyż według przepisów długość przewodów wentylacyjnych nie może przekraczać dwóch metrów. W związku z tym konieczne będzie zamontowanie w omawianym pomieszczeniu systemu z dodatkowymi wentylatorami – wentylatory ścienne.
Istotne wymiary kuchni na poddaszu
Wymiary kuchni na poddaszu różnią się diametralnie od tej na normalnej przestrzeni. Należy więc obliczać przestrzeń użytkową pomieszczenia, którą w tym wypadku stanowi wysokość od podłogi do sufitu – równa lub większa niż 190 cm. Konieczne jest również sprawdzenie ile niskich skosów znajduje się w kuchni oraz zastanowienie się jak najkorzystniej je wykorzystać. Niekiedy więźba ulokowana na poddaszu wyposażona jest w belki stropowe, które można znakomicie wpasować w całą aranżację. Skosy można wykorzystać na niższe szafki, schowki czy blaty robocze.
Rozmieszczenie okien w kuchni na poddaszu
Konieczne jest również odpowiednie rozmieszczenie okien, zwłaszcza dachowych. Ma to bowiem wpływ na oświetlenie kuchni. W celu zapewnienia wystarczającego oświetlenia dziennego powierzchnia okien musi wynosić ok. 10 % powierzchni podłogi. W tym wypadku można wykorzystać skosy. Im mniejszy jest kąt nachylenia skosu w kuchni tym okno musi być dłuższe, i odwrotnie – jeżeli kąt nachylenia jest duży okno powinno być niższe.
Warto tu stosować się również do zasady, że więcej światła otrzyma się na skutek posiadania kilku okien mniejszych, niż jednego dużego. W celu regulacji dostępu światła zaleca się również montaż rolet, które pozwolą na zacienianie kuchni w upały i odcięcie ostrego promieniowania słonecznego.
Dobór mebli
Dobór mebli do małej kuchni na poddaszu to zadanie również nie należące do najprostszych. Należy tak je wybrać, by nie ograniczały już i tak niewielkiej przestrzeni, a przy tym były wystarczająco funkcjonalne i ładnie wyglądające. W tym typie kuchni nie poleca się stosowanie wieszanych na ścianach szafek, szafki stojące, lodówka czy zlewozmywak również niekoniecznie mogą być stawione tam gdzie nam się żywnie podoba.
Ustawienie każdego mebla powinno być więc odpowiednio rozplanowane, być może przy wykorzystaniu profesjonalnej pomocy projektantów wnętrz. Jeżeli chodzi o kolorystykę mebli to doradza się, by stosować jak najjaśniejsze barwy, które rozświetlą kąty i załamania przestrzeni oraz dadzą optyczne wrażenie powiększenia pomieszczenia.